První dny ve škole


V pondělí jsem šla poprvé do školy - jelikož jsem nechtěla platit za autobus, jela jsem na kole, což bylo celkem fajn, akorát zrovna pršelo. Naše koleje, Flatvold, jsou ve městě a do centra je to cobydup, naopak univerzita je vzdálená asi 8 km. Na kole se tam dá jet docela pohodlně po cyklostezkách vedle hlavní silnice.
Škola je nová a moderně zařízená, skládá se z několika propojených budov a uprostřed je krásná knihovna. Nejvíc se mi líbí, že skoro na každém rohu jsou záchody (takže žádné fronty jako v Celetné).

Ve velkém auditoriu se sešlo asi 200 zahraničních studentů. Jak jsem se později dočetla, nejvíc je tu Němců (30), pak Nepálců (29), pak Bangladéšanů (28) a Rusů (25). Já jsem seděla mezi různými Asijci. Přivítání bylo moc milé: Koordinátorka přijíždějících studentů Kaja, milá paní středního věku, která si s námi několik měsíců vyměňovala různé dokumenty, teď začala procházet kolem řad studentů, u každého se zastavila, každého pozdravila, na koho došáhla, tomu podala ruku a někoho si dokonce pamatovala jménem. Pak k nám pronesl řeč rektor univerzity a zástupci různých studentských spolků. Dostali jsme oběd a taky program následujících dvou týdnů, kdy nám zmíněné studentské spolky organizují různé společné výlety a akce, abychom se seznámili.
Všichni tu jsou hrozne vstřícní, komunikace s učiteli je přátelská a neformální. Každý jsme zařazený do "buddy group", kde máme přiděleného norského studenta, který se o nás stará a radí nám. Univerzita nabízí kromě různých akcí a občasného jídla zdarma taky bezplatné půjčení vybavení do přírody (kola, stany, spacáky, lyže, rybářské pruty...) a některé věci jsme dostali jen tak jako dárek (třeba reklamní frisbee, šátek s logem university, pěkné mapy okolí)... Taky je fajn, že máme první měsíc zadarmo autobus - stačí řidiči ukázat studentský průkaz v aplikaci na telefonu.

No comments:

Post a Comment