Cesta tam...


(... a zpátky až za rok)






Říkali jsme si, že pokud chceme na rok do Norska, musíme si s sebou samozřejmě vzít všechno potřebné vybavení na takový pobyt: především vařič, aspoň deset litrů petroleje (co kdyby tam nešel sehnat nebo byl drahý), stan, běžky, dvoje spacáky, veškerou fotografickou výbavu a jízdní kola. Postupně k tomu přibylo ještě pár dalších nutných drobností, jako třeba kytara a projekční soustava (nějakých 70 kg).

Nakládání

Po tom, co nevyšel plán s oddílovým puťákem, kdy by se jelo vlakem a každý by ke svému batohu dostal do ruky ještě nějakou naši drobnost, jsme se rozhodli jet autem. Svoji postarší, ale neojetou Octavii nám na rok zapůjčil Jany bratr (resp. jeho žena).

Asi dva dny před plánovaným odjezdem jsme začali balit a zároveň vyklízet byt. Mělo to tu výhodu, že nám každá věc prošla rukama a my se mohli rozhodnout, zda ji chceme s sebou. Nevýhodou na druhou stranu bylo, že odpověď "ano" zazněla až v příliš mnoha případech. Nutno ovšem podotknout, že objem věcí, které přibývaly na našich hromadách s označením "s sebou" byl trochu nevyvážený. Já jsem dlouze zvažovala, jestli si mám vzít dvoje nebo troje trekové ponožky a zda si můžu dovolit přibalit trochu koření a svoji oblíbenou sukni, zatímco Matěj usoudil, že by se mu hodily celkem tři počítače, dva monitory se zrcadlem na sesazování fotek, náhradní projektor (tedy třetí) a taky přezkáče a sjezdové lyže.

Pak přišel osudový okamžik, kdy bylo potřeba všechny zamýšlené věci nacpat do auta. Začali jsme tím, že jsme zvedli podlahu kufru a volná místa kolem rezervy pečlivě vycpali ponožkami a jinými drobnými věcmi.
Nakonec se ale přes původní obavy všechno docela pohodlně vešlo dovnitř (zarovnané s opěradly, bylo krásně vidět do zrcátka (M)), a dokonce jsme mohli přibalit asi tři litry medu (tedy ve skleničkách, ne nalitý do skulin mezi věcmi, jak kdosi navrhoval).

Právě probíhá pěchování dutin kolem rezevy drobnými předměty. Druhá hromada věcí připravených na naložení je schovaná za keřem.

 

Start


V neděli 6. večer jsme vyrazili do Sassnitz na noční trajekt do Trelleborgu. Já jsem s sebou měla zbrusu nový smartphone s navigací, která nás měla celou cestu pohodlně navádět do cíle. Navigace bohužel nespolupracovala úplně hladce - asi tak třetinu cesty tvrdošíjně ukazovala, že jedeme cca 50 metrů vpravo od dálnice a nezapomínala nás na to každých 5 minut upozorňovat. Na složitých křižovatkách naopak zarytě mlčela, případně ukazovala, že jsme někde jinde. Jednou nás poslala několik kilometrů po téměř neprůjezdné zemědělské cestičce mezi poli - pravda, vyhnula se tím placenému úseku, což měla v zadání. Škoda jen, že jsme kvůli ní předtím onu mýtnou bránu projeli dvakrát (tam a zpátky), protože nás špatně navigovala.
Trajekt jsme stihli i s rezervou na dva díly seriálu Lillehammer. Na palubě jsme si potom roztáhli spacáky a využili čtyři hodiny spánku.


Návštěva u Laktose


Po příjezdu do Norska jsme zamířili do Osla, kde už na nás čekal Laktos s připraveným plánem na večer. Návštěvu muzeí jsme kvůli bloudění ve spleti oselských dálničních nadjezdů, podjezdů a tunelů nakonec nestihli, ale Laktos nás aspoň vzal na projížďku po městě svojí novou Teslou, která se umí řídit sama. Podívali jsme se na několik pěkných vyhlídek a cestou obdivovali, jak se řidiči slušně chovají k všude přítomným cyklistům i k chodcům. Všichni vždy trpělivě počkali na bezpečný úsek k předjíždění, chodce nebo cyklistu ochotně pustili na přechodu atd. Když jsme si to pochvalovali, vysvětlil to Laktos tak: "Norů je málo, nemůžou se přece navzájem zabíjet." (A další Laktosovo moudro, důležité pro pochopení Norska je, že se nikam nespěchá; spěchat je neslušné, pokud spěcháte, dáváte tím najevo, že si neumíte neplánovat svůj čas... a je to tu opravdu znát, samozřejmě v silničním provozu obzvlášť. Je neuvěřitelné, že v zemi dlouhé tisíce kilometrů je až na úplné výjimky nejvyšší (a zodpovědně dodržovaná) rychlost 80, zatímco my máme v naší pidizemičce potřebu debatovat, jestli nám na dálnicích stačí 130, nebo potřebujeme radši neomezenou... pozn. M.)

Laktos se o nás celou dobu pečlivě staral a když bylo ve středu načase se rozloučit, namazal nám svačinu a přibalil s sebou ještě zásobu rybího oleje, vitamínů, sladkostí a nudlových polévek.


No comments:

Post a Comment