Střípky 4


Tohle je poslední příspěvek za rok 2019 - našla jsem v počítači pár fotek, které nikde promítané nebudou a bez publikování zde už bych je tedy nikdy znovu nenašla. Taková ilustrační směs.

Jeden z večerů jsme měli zpestřený setkáním místního pletacího klubu. Organizátorka nás poprosila, zda by mohlo proběhnout u nás, protože dům je pěkný, účastnice ho rády uvidí a my bychom mohli připravovat vafle a vařit kávu. Přišlo nám to zajímavé, souhlasili jsme, a tak jednoho večera přesně v sedm přijela před dům kolona aut, z nich vystoupilo čtyřicet dam vyššího věku, obsadilo všechna křesla a židle v obou obývacích pokojích a vytáhlo pletací jehlice a rozdělané svetry. 

Následující dvě hodiny se dům naplnil ruchem, dámy seděly, klábosily, uzobávaly vafle, popíjely kávu, kterou jsem stíhala tak tak doplňovat, a do toho pletly a pletly. Řádky na svetrech přibývaly obdivuhodnou rychlostí (aniž by se na ně autorky byť jen na chvíli podívaly).

Co se týče nádobí, je dům naštěstí víc než dobře vybaven - zdobené talířky, mističky, šálky, podšálky, lžičky a konvičky jsme ani ze skříní všechny nevytahli. Dojemné bylo, když se některé z účastnic rozhlídly kolem, poznaly své vzdálené příbuzné či známé na četných zde vystavených fotografiích a rozpovídaly se o vzpomínkách na ně. Jedna se prý snad i v domě narodila.

Jak spořádaně setkání začalo, tak také skončilo. Když odbila devátá, všechny dámy se jako na povel zvedly, zabalily pletení, poděkovaly za občerstvení, naskládaly se do aut a zase odjely. Dům zase (téměř) utichl, jen ještě chvíli cinkaly ve dřezu hrníčky.

foto ilustrační z jiného dne - vafle jsem ve skutečnosti připravovala v elektrickém přístroji

účastnic bylo asi čtyřicet

i za to mytí nádobí ten zážitek stál

---------
Ostatní:

výlet na Tåkeheimen s norským turistickým klubem


domácí naložení sledi (čerstvé jsme dostali od Eirin)

dopis z tábora

tento hrneček si obyvatelé Nordland přivezli z návštěvy Jihu

vozový park místní policie







No comments:

Post a Comment