Střípky


Jednou jsme po cestě na výlet zrovna pozorovali automatickou sekačku, co tady jezdí skoro na každé zahradě, když jsme za sebou uslyšeli divný zvuk. Vydávala ho kolem probíhající paní - nebo přesněji dvě pneumatiky, které za sebou táhla na provaze. Přišlo nám legrační, že Norové šetří čas používáním automatických sekaček, aby mohli běhat po lese a tahat za sebou pneumatiky. Jinak jsou ale dost obdivuhodní - neustále tu někdo běhá, jezdí na kole nebo na kolečkových lyžích, a to dost nezávisle na počasí.

Bodø je jedno z největrnějších měst v Norsku. Občas to dokáže být trochu nepříjemné. Na jednom z výletů se nám div neroztrhal stan (Jurek je naštěstí docela odolný), auta stojící na parkovišti se pohupují a při jízdě na kole se občas bojím, že spadnu. Minulý týden jsem si chtěla sednout na zahradu s jakousi prací do školy a vzdala jsem to ve chvíli, kdy mi ze stolu kromě sešitu uletěly i klíče.

Pořád se trochu stydíme, když jdeme nakouknout do kontejneru, jestli tam není vyhozeného něco pěkného. Postupně se ale ukázalo, že nejsme ani zdaleka jediní, kdo se tu dumpster divingu věnuje. Během pádlování po jezeře jeden z mých spolužáků Matějovi nadšeně líčil, jaké poklady už v Norsku takto nalovil (15 kg parmezánu nebo zmrzlinu pro celou kolej) a poskytl nám různé rady. Poláci na stavbě jsou také zkušení a když jsme naposled okukovali naše nejoblíbenější místo, potkali jsme i místní: Už za šera jsme přijížděli na parkoviště, a ouha, před kontejnerem stálo otevřené auto. Vzhledem k tomu, že to bylo značně luxusní Audi, jsme si nebyli jistí, co se tam děje, a tak jsme zaparkovali vedle a chvíli vyčkávali. Když jsme si všimli, že z kontejneru skutečně koukají nohy, odvážili jsme se podívat blíž. Dva mladí Noři nás přivítali, vysvětlili nám, co je dnes k mání, přenechali nám jedny lékořicové bonbóny a pak donaložili auto a spokojeně odjeli.

Úlovek jednoho odpoledne - brusinky se sbírají plnými hrstmi a křemenáče není v sezóně potřeba hledat, ale stačí vybírat, které se vám líbí.

...po zpracování. Jediná ingredience, která je v této večeři koupená, je citrón:-)

Tady jsme potkali dvě losice (nebo losy bez parohů)


Jeden ze školních výletů - jezero Vatnavatnet, což prý doslova znamená "Jezerajezero"

1 comment:

  1. Krása :-) díky za fotky a popsané zážitky!

    ReplyDelete