Kde bydlíme



Byt, ve kterém žijeme, je malinký, asi 15 m2 (oficiálně 27, ale do toho se zřejmě počítá i polopatro). Máme vlastní koupelnu i kuchyni, což je dobře, protože v ní můžeme nerušeně zpracovávat vše, co přineseme z výletu (to by se ve společné asi nedalo). Po příjezdu zela kuchyň prázdnotou, protože jsme si nekoupili nabízené vybavení, postupně se nám ji ale povedlo docela slušně zařídit.
Zejména tak, že jsme adoptovali různé jinými studenty vyhozené či odložené věci. Už máme sadu hrnců, talíře, hrnky, příbory, nože, vařečky, cedník, struhadlo i skleničky na víno (z kterých občas pijeme brusinkovou šťávu). Trychtýř (který je důležitý na zavařování) Matěj vyrobil z flašky od rumu. Několik kousků nádobí jsme za pár korun nakoupili v butiku norského Červeného kříže, kam si taky chodím půjčovat rybářské pruty, výkonné čelovky nebo jiné vybavení.



Na patře je pracovní stůl, skříň, knihovna (knihy nemáme, ale sušíme tam houby) a momentálně skladiště petroleje (a veškerého dalšího výletovacího vybavení). Na stropě je obrovský větrák. Kdybychom byli v Indii, báli bychom se ho zapnout. Protože nejsme v Indii, párkrát jsme ho zapnuli a zjistili, že dělá neuvěřitelný rámus a opravdu velký průvan. To asi aby člověk neodvykl tomu vichru venku. Vedle větráku je detektor kouře a alarm. Ještě se nám ho nepodařilo spustit (vždycky, když v troubě něco spálím, nejdřív zapnu digestoř a dokořán otevřu okno a pak opatrně upouštím kouř z trouby, aby se příliš nedostal nahoru), ale už několikrát houkal. V takovém případě je nařízeno pozavírat dveře na chodbách a vyjít před barák (ono je to taky takový randál, že se v bytě moc nedá vydržet). Pak musíme počkat, až přijede někdo ze správcovské firmy a alarm vypne. Naposled houkal minulý týden. Zrovna jsem psala esej do školy, takže jsem první poplach ignorovala (jenom jsem se musela s notebookem přesunout do koupelny, kde je hluk o něco nižší). Po asi deseti minutách byl zase klid. Za chvíli ale alarm znovu spustil a tentokrát už byl z chodby cítit kouř, takže jsem přecejenom taky vyšla před barák. V jednom z bytů na našem patře evidentně hořel nějaký plast - z okna šel trochu kouř. Tak přijela dvě hasičská auta, hasiči to uhasili a zase jsme mohli jít zpátky.

No comments:

Post a Comment