Moře všemi smysly



V pátek 15. září jsme měli poslední hodinu s kurzem na poznávání místní přírody ("Experience of Nature"). Tentokrát nás neučil náš profesor-geolog Arne, ale mladá Němka a Norka z fakulty biologie. Sešli jsme se v Bodøsjøen, na pobřeží kousek od kolejí, a dozvěděli se, že tentokrát nebudeme zkoumat kameny, ale o něco živější objekty - rostliny a živočichy.
Vlastně, dostali jsme zadání "porozhlédněte se po okolí a přineste, na co narazíte". Pro tento účel jsme byli vybaveni všemožnými pomůckami - lopatkami, noži, síťkami, krabičkami, kýbly a rybářskými pruty. V plánu totiž bylo nejenom přinesené věci identifikovat a něco se o nich dozvědět, ale taky je ochutnat. Rozutekli jsme se tedy po okolí a lektorky zatím začaly rozdělávat oheň v grilu.

Rozutekli jsme se po okolí a začali sbírat. Foto: Nico Tielmann

Lovení plážovek. Foto: Nico Tielmann

Krásně svítilo sluníčko, takže jsme si to dost užívali. Sbírání rostlinstva a zvířectva bylo taky zábavné. Já jsem byla ve skupině s Hennou, Anouk a Nicem, který se vyžíval v odlupování přílipek a byl hrozně nadšený, když jsme jich na nějakém místě našli hodně. Přílipka je mořský plž, co bydlí v takové té skořápce, co vypadá jako asijský slaměný klobouček, a prý je velmi chutná. Pak jsme ještě nasbírali pár vzorků řas a několik jiných mořských šneků k jídlu. Rybu se bohužel nikomu chytit nepodařilo - jenom jsme speciálním nástrojem (takové ocelové "čelisti" na provaze) ulovili pár mořských rostlin.
Když jsme se zase všichni sešli, probrali jsme postupně všechny úlovky a něco si o nich pověděli. Byly tady maličké krevetky, dva krabi, různí šneci, skořápky mořských ježků a všemožné řasy. Pak lektorky v hrnci rozehřály bylinkové máslo, smažily na něm šneky a nakrájené řasy a průběžně nám to dávaly ochutnávat. Přílipky po usmažení vypadnou z ulity, takže jdou jíst snadno - jenom se člověk musí smířit s tím, že jsou jim vidět tykadla a že mají trochu slizkou konzistenci. Plážovky se musí párátkém vytahnout z ulity a jsou malinké, ale zase ne tak slizké. Obojí mi docela chutnalo, ale živit se tím pravidelně bych asi nechtěla. Řasy byly nejlepší.
Plážovka. Foto: Nico Tielmann

Foto: Nico Tielmann

Foto: Nico Tielmann

No comments:

Post a Comment