Návštěva základny


Po jednom z víkendů v Nordvice jsme se stavili ve městě podívat se za Larsem na vojenskou základnu, kde dělá záchranáře. Létá jako záchranář-plavec s 330. perutí norského národního letectva.

 

Dle instrukcí jsme zaparkovali před základnou, Lars nás vyzvedl a provedl nás budovou. Zrovna se vrátil z jedné záchranné akce a pár minut po tom, co jsme přijeli, to vypadalo, že budou startovat k další, jako posila. Nakonec z toho ale sešlo.

Dali jsme si kafe v prázdné jídelně, viděli různé sklady výstroje, ale nejzajímavější byly samozřejmě samotné helikoptéry. Byly tu dvě - jedna je prý vždy připravena k okamžitému startu, druhá prochází technickými kontrolami a opravami. Ta byla částečně rozložená, takže jsme si mohli prohlídnout motor nebo vnitřek ocasu.

V té, co byla v pohotovosti, nám Lars ukazoval všechno možné. Lítá v ní šestičlenná posádka a mohou naložit jednoho zraněného, výjimečně dva. Překvapilo nás, že u sedadla navigátora je hromada papírových map. Stále se prý létá hlavně podle nich.












No comments:

Post a Comment