Trable s elektřinou


Dům, ve kterém bydlíme, je sice zajímavý, ale občas to v něm bývá náročnější. Komíny nejsou zrevidované, takže žádná z několika kamínek v domě nesmíme používat. Topí se tedy elektrickými přímotopy, samozřejmě jen v jednom nebo maximálně dvou pokojích, a vaří se na starém elektrickém sporáku. Bohužel, jak už to v chalupách bývá, rozvody elektřiny jsou staré a nespolehlivé a k výpadku stačí velmi málo. Porcelánových pojistek máme opravdu velkou spotřebu. Zatím vždy vypadl jen jeden z obvodů, takže třeba šlo aspoň topení... tentokrát se mi ale povedlo způsobit blackout v úplně celém domě. Zrovna jsem si chtěla k obědu ohřát svíčkovou, rozpéct mražený chleba a uvařit teplý čaj.

 

Toho dne bylo venku asi 10°C, vytrvalý déšť a divoké poryvy větru, které lomcovaly stromy a hnaly po moři bílou pěnu.

Usoudila jsem, že odkládat řešení problému na až se Matěj vrátí z práce, nebude moc příjemné, takže jsem oblíkla bundu a zaskočila k sousedovi s tím, že bude možná přes elektřinu šikovnější než já.

Håkon byl, jak jinak, zrovna na střeše - v pogumovaném oblečení a vysokých holinkách (a bez jakéhokoli jištění) si z takového počasí nic nedělá a stejně jako každý den pracuje na výměně krytiny a zateplení svého malého domku. Nic jiného mu ostatně nezbývá, jestli chce práci dokončit do zimy.

Vyšroubovali a prohlédli jsme všechny pojistky, jednu shořelou vyměnili... ale bohužel to k obnovení proudu nevedlo a Håkon po chvíli konstatoval, že mi víc pomoct neumí.

Přišel tedy čas na plán B. Vzhledem k tomu, že teplota v domě nebyla úplně příjemná a můj oběd byl komplet zmražený, rozhodla jsem se v nehostinném domě zbytečně neprodlívat. Zabalila jsem si do baťůžku jídlo, termosku s vodou a noťas a vyrazila obydlet (a konečně poprvé pořádně vyzkoušet) grilovací chýši v nedalekém lesíku.

Norské podzimní počasí často vypadá nevlídně hlavně za oknem, jinak je to skutečně jenom o vhodném oblečení. V pohorkách a gumovém oblečení bylo venku docela příjemně. Hlad už jsem ale měla velký, takže jsem se cestou zastavila jen na chvíli - natrhat kelímek brusinek ke svíčkové - a pak už pospíchala do chýše.

 


Zbytek je vidět na fotce, v domečku bylo po rozdělání ohně útulno a nic tu nechybělo. Ohřála jsem si oběd s brusinkami, k čerstvě uvařenému čaji snědla malovaný perníček z místní plechovky "na uvítanou" a na ovčí kožešině si na chvíli zařídila kancelář a dokončila rozdělanou práci. A pak už volal Matěj, že proud v domě je obnoven (stavil se tam elektrikář a závadu opravil - bohužel šlo skutečně jen o jednu jinou přehořelou pojistku, kterou jsme prostě s Håkonem neodhalili).




No comments:

Post a Comment