Střípky 3


Čistě smrkové lesy (v horším případě hustníky) moc nemusím, ale připletla jsem se k tomu, že jsem tady jeden takový pomohla vytvořit. Byla to krátká týdenní brigáda a ten projekt byl celý trošku zvláštní, protože smrku se tady na severu prý chtějí spíš zbavovat. Ale stromky by byly vysázeny tak jako tak, takže jsem na nabídku kývla.

Vzpomínám si, jak jsme si jednou s někým říkali, jak jsou ty pravidelné řádky v lese ošklivé (s čímž souhlasím). A že přece nemůže být tak složité ten stromek prostě vždycky zapíchnout o půl metru vedle, jenom aby tam nevznikla ta pravoúhlá síť. Na toto jsem získala trochu jiný náhled, a musím bohužel potvrdit, že když máte vysázet několik tisíc stromků, dodržovat mezi nimi zadané minimální rozestupy (ale zase je nesázet moc daleko, protože pak by vám stromky zbyly a za osázení cizího pozemku asi nedostanete zaplaceno) a koordinovat se u toho s parťákem, tak je opravdu o hrozně moc jednodušší je sázet pravidelně. Naštěstí v té stráni, co jsem sázela, bylo často nutné přelézat kameny a prodírat se březovým křovím, takže se ty řádky stejně nedaly udržet úplně rovné.
Jinak jsem si užila mračna komárů, hovad a ještě větších hovad. Ale zase v přepočtu na českou měnu to byla docela slušně placená brigáda.
Sazečské náčiní

###


Minulé týdny jsme měli vyloženě letní počasí. Teploty vyšplhaly ke třicítce, nebe bylo několik dní bez mráčku a voda v mělčích částech jezer (a pravděpodobně i moře, to jsme ale zatím nevyzkoušeli) byla krásně prohřátá. Takže jsme si užívali opalování, koupání v nádherně čisté vodě a naprosto liduprázdné písčité břehy. Netřeba asi dodávat, že za polárního dne si lze tyto radovánky užívat v jakoukoli denní nebo noční hodinu.
Samozřejmě taky jíme zmrzlinu. Máme jí celkem dostatečné množství, neboť jsme během jednoho nákupu narazili na kontejner (ten obrovský modrý), který jí byl po okraj plný. Od luxusních krabiček přes levnější druhy ke krabicím s kornouty. Trvanlivost do roku 2021. Nabrali jsme od každé příchutě jednu a podnikli jsme několik pokusů prohrabat se k něčemu jinému. Všechny byly neúspěšné, toho dne tam skutečně byla jenom zmrzlina.
Zmrzlina a jiné dobroty (máta je rovněž zachráněná)


No comments:

Post a Comment