Víkend na Vesterálech


Na minulý víkend (2.-4. srpna) jsme měli už dlouho naplánovanou cestu na Vesterály, což je souostroví navazující na severovýchodě na Lofoty. Jeli jsme tam navštívit Larse a Idu, které jsme potkali před dvěma lety v národním parku Rago, a kteří by od Matěje chtěli navrhnout nový dům. Kromě návštěvy pozemku na budoucí barák nás ale čekalo mnoho jiných zážitků. Lars je bývalý voják, v současnosti pracuje jako záchranář v posádce vrtulníku a asi toho dost zažil. Umí si užívat života a pro nás na víkend připravil program (a taky jídlo), abychom si ho také pořádně užili.


To, že jsme v pátek přijeli dost pozdě, vůbec nevadilo, byl pro nás totiž přichystán „půlnoční los“, samozřejmě vlastnoručně ulovený a skvěle upečený, s dobrým vínem k tomu.
Druhý den jsme byli na obhlídce pozemku. Na malebném mořském pobřeží se bude dům opravdu krásně vyjímat. Odpoledne bylo na programu grilování tresky a kraba, ale to zdaleka nebyl konec dne, protože večer na nás čekala vyjížďka na lodi a návštěva Trollfjordu, vyhlášené úžiny mezi skalami. Je to místní turistická atrakce a jezdí tam i velké vyhlídkové lodě Hurtigruty, které se tam prý dokonce umí otočit.
Jízda v malém člunu se silným motorem byla dost zábavná. Moře bylo klidné, ale loď stejně při zvýšení rychlosti pěkně poskakovala a parádně tam foukalo. Cestou zpět jsme se ještě zastavili na pivo v místní knajpě. Na řízení lodi může mít člověk vypito o něco víc než na silnici.
V neděli už jsme před návratem domů jen odpočívali, popíjeli kafe, jedli buchty a užívali si krásný výhled na moře z obýváku (ovšem z ložnice byl možná ještě lepší). Pak jsme dostali výslužku (několik kg losího a tresčího masa) a vyrazili jsme na autobus.

Plavba do Trollfjordu

Trollfjord (v pozadí Trollheimen - trollí domov)

Cesta z baru


No comments:

Post a Comment