Co děláme o víkendech



Aby to nevypadalo, že tady pořád akorát lezeme do kontejnerů (což je sice pravda, ale také děláme mnoho jiných zajímavých věcí), přiměli jsme se konečně dát dohromady pár fotek z víkendových výletů. Zatím jen těch zimních. Jezdili jsme na ně dost často v podobném složení - buď sami, nebo s dvěma německými kamarády, kteří jsou jako jedni z mála zahraničních studentů zvyklí trávit víkendy stejně jako my (bez elektřiny a splachovacího záchoda).



Mnohokrát jsme například byli v "našem víkendovém sídle" - chalupě u Valnesvatnet, kterou jsme si skromně vybavili a poměrně výrazně zútulnili (alespoň proti původnímu stavu).
V lednu a únoru nám počasí sice nenadělilo mnoho sněhu, zato byl ale na všech jezerech led jako zrcadlo. Kromě občasného hraní "hokeje" (=velmi amatérského) na hřišti ve městě jsme tedy mohli bruslit i po obrovských vodních plochách uprostřed krásné přírody.
Valnesvatnet

Například při výletu do lovecké chaty v Sørfjordu jsme se na bruslích krásně dostali přes čtyři jezera, strávili večer pozorováním polární záře, hraním scrabble, na kytaru a jezením čerstvě ulovené tresky a v neděli zase přebruslili zpět. Ideální norský víkend.
Na bruslích do chaty.


Lovecká chata v Sørfjord

Do krásné přírody ale nemusíme jezdit daleko, stačí třeba vylézt na nejbližší kopce. Přenocovat se dá v některé z otevřených chatiček, jako třeba v této:
chatička nad Skaug


Jen ten vítr byl při návratu z chatičky celkem silný.

Trochu fouká zleva.

Což je ostatně docela často. Jednou silně foukalo, když jsme během výletu na běžkách potřebovali překonat jezero (naše oblíbené Valnesvatnet). Lyže jsou na ledu samozřejmě naprosto neovladatelné a brzdit, to už vůbec nešlo. Janek naštěstí vymyslel způsob dopravy, při kterém se člověk namusí bát pádu. Stačí si na lyže sednout, nechat se tlačit větrem a směr pohybu korigovat odpichováním se hůlkama.



 Led jako zrcadlo samozřejmě na jezerech nevydržel věčně - jen do prvního pořádného chumelení. Potom už se po širých jezerních pláních běžkovalo dobře, v krásných stopách. O víkendech se po Valnesvatnet proháněly desítky běžkařů. A taky tam jezdily traktory tahající dřevo, mimochodem :-). Aneb ohledně tloušťky ledu si nebylo třeba dělat starosti.

Výhled na Landegode (cesta do chatičky nad Skaug)

No comments:

Post a Comment