Jam Session (aneb připraveni na zimu)


Celý podzim jsme na výletech pilně těžili lesní plody a mezi výlety zavařovací sklenice. Nahromadili jsme borůvky, maliny, morušky a především brusinky, které tu rostou v obrovském množství. Brusinky se ostatně osvědčily jako dobré tužidlo - takže jsme je v experimentálně stanovených poměrech přidávali do ostatních plodin (například borůvky samy o sobě moc tuhnout nechtějí).

Na polární zimu máme slušnou syslí zázobu, posuďte sami:

Konečný stav je 142 sklenic. A to jsme zapomněli naaranžovat i lahve s nasušenými křemenáči a hřiby. Kompozice je pojata ve stylu mládkova antiperspektivismu od nejmenší po největší, ale moc to neni poznat:-) Prostředek sekvence je tmavý, protože v průběhu focení se za oknem přihnala sněhová bouře a zase odešla...

Lett å åpne

Co se týče zavařovacích sklenic, zaujala mě jedna fikanost, kterou jsou některé opatřeny. Možná to není norský vynález, ale nikde jinde jsem to neviděl: plechové víčko vypadá na pohled obyčejně a pasuje na obvyklý závit, ale je vylisované ze dvou částí, které se vůči sobě mohou otáčet - vlastní víčko s těsněním a jakási převlečná matice. Při otevírání sterilní sklenice, ve které je podtlak, tedy nemusíte překonávat smykové síly mezi hrdlem sklenice a těsněním, pouze tření v závitu. Jak prosté a přitom dokonale funkční! Na víčku je obvykle nápis "lett å åpne" nebo "enkelt å åpne", což znamená "snadno otevíratelné".

3 comments:

  1. Dobrá práce! Ale to jste schopný sníst téměř jednu takovouhle sklenici marmelády za den, když počítám, že se chcete v květnu vrátit?

    Nebo tam zůstanete tak dlouho, dokud to nedojíte?

    A nebo nám je všechny na jaře přivezete? :-P

    ReplyDelete
  2. Jinak ta stejná víčka na zavařovačky mají i tady v Kanadě. Sklenice mají navíc reliéf ovoce na stěně, a vůbec, zavařovačky jsou tady považovány tak trochu za módní artikl, v některých podnicích v nich podávají pivo a spousta lidí je má doma místo skleniček.
    Ale zavařovat jsem ještě nikoho neviděla:)

    ReplyDelete