Střípky 2

Naše posledně popisované setkání u kontejneru předčil další zážitek. Za šera, při cestě z nedělního výletu, jsme zrovna u zavřeného obchodu nakukovali, co je k mání, když v tom se objevil mladý kluk v stejnokroji supermarketu. "Nebojte, já vás nevyhazuju", povídá anglicky, ještě, než se vzmůžeme ke slovu. "Co jste našli zajímavýho?" Otevře víko a začíná probírat hromadu.  "Máte pravdu, vyhazujeme spoustu dobrýho jídla" ... "Nechcete skopový? Nebo lososa?," a podává nám jeden balík po druhém. "Ne, tomu nic nemůže bejt, dával jsem to sem tak před hodinou."  Pravda, na maso bychom si opravdu jinak netroufli... "a brambůrky si vezměty radši tyhle, ty jsou lepší, než ty, co jste nabrali"...
Neuvěřitelné:-)



V Bodø je velká letecká základna a stíhačky jsou zřejmě tak typickým znakem města, že se dostaly i na vzor suvenýrových pletených ponožek. Každou chvílí tu nějaké hlučné stroje krouží. Naštěstí nad jinou částí města, než se většinou pohybujeme my.


Provoz na silnicích je o dost klidnější než u nás. Řidiči jsou tu neuvěřitelně slušní a ohleduplní, je to znát obzvlášť ve městě. Před přechody většinou zastavují s  obrovskou rezervou. Občas dřív, než si vůbec uvědomím, že chci přejít vozovku. Skoro vůbec se tu netroubí (prý je to nějak omezeno zákonem - troubení se smí používat jenom v případech nebezpečí, ne jako způsob komunikace). Je pravda, že nějaké výjimky se vždycky najdou (už jsem viděla i průjezd křižovatky na červenou), ale většina lidí řídí opatrně a v klidu. Minulý týden jsem obdivovala autobus, který na namrzlé vozovce ohleduplně objel dvě paní, které stojíce skoro uprostřed silnice nerušeně klábosily a vůbec je nenapadlo uhnout.


Když jsme, ještě na podzim, jednou měli jakousi třídní procházku po městě, míjeli jsme takovou budovu - pěknou moderní stavbu uprostřed zeleného trávníku, na jedné ze zdí byly zavěšené kánoe, vedle sportovní hřiště... no prostě na první pohled jsem si myslela, že je to nějaká škola. Pak mi došlo, že tam vlastně jedna věc úplně nesedí: ten pětimetrový plot s ostnatým drátem okolo budovy. Je to vězení. Ale opravdu hezké vězení. Norský vězeňský systém je zaměřený na nápravu, ne trest. A zdá se, že to asi nějak funguje. Norsko má recidivu jednu z nejnižších na světě, 20 % (USA má přes 70 %). Více třeba zde nebo zde.

No comments:

Post a Comment